Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2015-06-05

Hög tid att bekämpa Jättelokan

Nu är det hög tid att bekämpa Jättelokan. Växten sprider sig lätt och den giftiga växtsaften kan ge brännskador. Du som är markägare har ansvar för att bekämpa Jättelokor på din mark.

Jätteloka

Klicka för att förstora bilden.

Så känner du igen Jättelokan

Jättelokan kan bli mellan 1,5-3 meter hög. I toppen finns ofta flera blommor på en egen stjälk. Blommorna är vita och kan bli upp till 0,5 meter i diameter. Blomstjälken är 5-10 centimeter tjock och ihålig. De flikiga bladen vid basen av blomstjälken är meterlånga och lika breda.

Så tar du bort Jättelokan

Det enklaste sättet att få bort växten är att tidigt på våren gräva upp de späda bladen. Ett annat sätt som är effektivt men långsamt är att ta bort blomstängeln när den är som finast. Den får inte ha hunnit bilda frön. Du kan också gräva upp hela växten och bränna den. Var dock försiktig och använd skyddande kläder.

Ditt ansvar som markägare

Varje markägare är ansvarig för att ta bort jättelokor på sin mark. För att bekämpningen ska vara framgångsrik så måste alla markägare i det drabbade området ta sitt ansvar. Om man bara tar bort en växt här och där är risken stor att den kommer tillbaka.

Kan ge brännskador

Jättelokans växtsaft innehåller ett ämne som gör huden känslig för solljus. Ämnet finns i hela växten och det kan räcka med att bara röra vid den för att få symtom som liknar en brännskada. Man kan få kraftig hudirritation, rodnad och blåsor som gör ont och som tar lång tid att läka.

Rapportera jätteloka på kommunal mark

Nynäshamns kommun bekämpar Jättelokan i områden där många människor vistas, speciellt barn. Rapportera gärna om du hittar Jätteloka i närheten av exempelvis kommunala lekplatser eller badplatser.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2015-06-10
Sidansvarig: Anna Whitcombe

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp