2015-05-06

Lyckad hästdag på Rosengården

Onsdagens Hästens dag på Rosengårdens äldreboende i Nynäshamn blev lyckad. Många av de   drygt hundra brukarna tog chansen att åka häst och vagn, mata hästarna med äpplen och   klappa djuren. För den som inte hade möjlighet att lämna avdelningen gick dagen ändå i hästens tecken. Shetlandsponnyn Donna tog helt enkelt hissen upp till dem.

Donna besöker äldre på ett rum.

Kjell-Arne Carlsson fick besök på avdelningen av Donna.

Hästen Donna åker hiss.

Hästen Donna och Ulrika Hjelmnér från Nynäshamns ridklubb tog hissen mellan avdelningarna.

Två av dem som åkte häst och vagn var Karl-Evert Sjöström och Margareta Blombäck.

– Det är spännande att åka häst och vagn och det är så mysigt att de gör det här så man får klappa en häst, säger Margareta Blombäck.

– Det här är toppenfint och väldigt uppskattat. Det är bra för alla att Rosengården ordnar det här, säger Karl-Evert Sjöström.

Hästen Donna tog hissen upp till äldre

– Jag är så glad och nöjd med dagen. Flera av de äldre har varit aktiva ryttare tidigare så de – och många av de andra brukarna- var mycket belåtna. Extra roligt var att de äldre som inte orkade gå ut till Donna och Petronella också fick hästbesök. Efter viss tvekan traskade Donna in i hissen och gick mellan avdelningarna och besökte de äldre som matade henne med äpplen, säger Bella Dzabirov, enhetschef på Nynäshamns kommuns äldreboende Rosengården.

Mängder med andra aktiviteter

Hästens dag är en av många aktiviteter som Rosengårdens personal ordnar för de äldre. Den 11 maj står kosläpp på Berga naturbruksgymnasium på schemat, i juni åker personal och brukare på dagskryssning till Åland och nästa år är planen att de som vill ska åka på en utlandsresa. Varannan onsdag står olika teman på programmet när cafeét har öppet, sista fredagen i månaden är det alltid stor fest på äldreboendet och för ett par veckor sedan åkte brukare och personal till Kungsträdgården och tittade på de blommande Körsbärsträden.

"Nu blir det ridning"

– Det är bara ett axplock av aktiviteter. Vi vill att de äldre ska ha roligt och få uppleva annorlunda och skiftanden aktiviteter. När någon kommer med förslag på aktivitet väljer vi att se möjligheter istället för problem. I dag kom det önskemål om att få rida så nu kommer vi att åka till Nynäshamns ridklubb så de som vill får rida. Det mesta går faktiskt att ordna med lite fantasi och vilja, säger Bella Dzabirov.

–Jag har min man liggandes här på Rosengården, jag måste säga att personalen som jobbar här är fantastiska, de har ett otroligt fint engagemang. De ordnar så fint för de gamla och sjuka, säger Vivian Hjelm, en av alla som deltog under Hästens dag.

Text och bild: Åsa Ericsson och Marie Eriksson

Man klappar häst.

- Jag älskar hästar, de är så fina, säger Göran Thörnqvist.

Vivian Hjelm hälsar på häst.

Vivian Hjelm klappar hästen Petronella.

Margareta Blombäck och Karl-Evert Sjöström åker häst och vagn.

Margareta Blombäck och Karl-Evert Sjöström tog tillfället i akt och åkte häst och vagn. Emma Lundin från Nynäshamns ridklubb ledde Donna.

Sidan granskad 2015-05-11