2015-05-05

Tillgänglig webb för alla

Nynäshamns kommuns jobbar mer än tidigare med att webbplatsen ska vara tillgänglig för alla. Det som bland annat görs är att granska trasiga länkar och stavfel.

Kommunens webbplats nynashamn.se är till för alla som vill veta mer om Nynäshamns kommun, både som plats och som organisation. Främst är webbplatsen till för att hjälpa alla kommuninvånare med nyheter och information.

Tillgänglighet

Det finns lagar och riktlinjer som styr hur det en kommunal webbplats ska fungera. Bland annat ska den vara till för alla och den ska finnas tillgänglig 24 timmar om dygnet. Det ska även gå att besöka den via hjälpverktyg, till exempel uppläsningsverktyg som används av synskadade.

Mäter ständigt tillgänglighet

För att veta om webbplatsen fungerar som den ska har kommunen flera olika verktyg till hjälp. Bland ett som med jämna mellanrum läser av alla sidor, länkar och dokument för att hitta felaktigheter.

Felaktigheterna kan vara länkar som inte fungerar, stavfel och rent tekniska fel som kanske inte gör att alla webbläsare kan läsa sidan, eller att den inte kan läsas upp av synskadades hjälpprogram.

Man som lyssnar i hörlurar på webb

Lyssna på innehållet på webben

Det går idag att få alla webbsidor upplästa. Inom kort kommer ett nytt verktyg för det finnas på webbplatsen. Det heter Talande webb och bland annat ger det besökaren möjlighet att spara innehållet som ljudfil, om besökaren vill lyssna vid senare tillfälle.

Mäta användbarhet

Det finns inga tekniska verktyg som kan mäta hur besökarna upplever besök på webbplatsen, den så kallade användabarheten. Därför är det viktigt för att få in synpunkter och förslag på hur webbplatsen kan förbättras. Dels hur det är att hitta på webbplatsen och dels på innehållet.

Synpunkter och förslag är välkomna

På ett antal sidor gör kommunen nu en enklare mätning om besökaren fick hjälp av sidans information eller inte. Vill besökaren förtydliga sitt svar kan synpunkter och förbättringsförslag skickas direkt till den som är sidansvarig.

Vem som är sidansvarig, finns längst ner på alla webbsidor. Det är bara att klicka på namnet, skriva synpunkter och förslag och klicka på skicka.

Text: Annie Burman Skytt

Lite fakta:

Talande webb

Levereras i Sverige av Funka – ett företaget som arbetar med tillgänglighet i alla tänkbara format, digitala gränssnitt och automater, även med tillgänglighet i byggd miljö och bemötandefrågor.

Kommunal webbplats kontra privat företags webbplats

Kraven på tillgänglighet och den stora målgruppen gör att arbetet med en kommunal webbplats är annorlunda än att arbeta med ett privat företags webbplats. Privata företags webbplatser byggs oftast upp ifrån vissa produkter till en redan klar målgrupp. Att webbplatsen ska fungera även för till exempel funktionshindrade prioriteras inte alls på samma sätt, även om kunden mycket väl kan få hjälp av produkten.

Sidan granskad 2015-05-18
Sidansvarig: Annie Skytt