2015-04-28

Kartläggning av landsbygden har startat

Landsbygdsutskottets kartläggning av landsbygden har startat i dagarna. Utredningen är grunden för det Landsbygdsprogram som ska vara klart år 2018.

Kommunstyrelsen beslutade i december 2014 att bilda ett Landsbygdsutskott. Uppdraget för utskottet är att under mandatperioden ta fram ett Landsbygdsprogram som ska beskriva vilka insatser som bör göras för att landsbygden ska utvecklas.

Arbetet med Landsbygdsprogrammet inleds med en kartläggning av hur det är på landsbygden i dag. Utredningen gäller bland annat bostäder, kommunikationer, näringsliv och arbete.

Kartläggningen

– Jag ska titta på befintliga attitydundersökningar, exempelvis Statistiska centralbyråns medborgarundersökning. Jag ska även titta på befolkningsstruktur, arbetslöshet och infrastrukturplaner. Därefter sammanställer jag all information med syftet att den ska ge en bild av hur det ser ut på landsbygden i dag, säger Nynäshamns kommuns utredare David Oskarsson.

Kartläggningen omfattar hela kommunen förutom centrala Ösmo och Nynäshamns tätort.

"Det finns flera definitioner på landsbygd"

–Det finns flera definitioner på landsbygd. Hela kommunen skulle kunna klassas som landsbygd, men vi hade även kunnat utesluta alla så kallade tätorter som exempelvis Stora Vika och Spångbro. Efter långa diskussioner har Landsbygdsutskottet nu beslutat att programmet ska innefatta alla kommundelar förutom centrala Ösmo och Nynäshamns tätort eftersom de redan har en god helhet av service och närhet till kollektivtrafik, säger Landsbygdsutskottets ordförande Catrine Ek (MP).

Kartläggningen börjar omgående och ska vara klar hösten 2015.

Under Länkar hittar du Nynäshamns kommuns tidigare nyheter om Landsbygdsutskottet.

Sidan granskad 2015-04-28