2015-04-23

Tyck till om nya ordningsregler

Nynäshamns kommun föreslår några ändringar i de föreskrifter som reglerar ordningen på offentliga platser i kommunen. Förändringarna gäller regler för trafiksäkerhet, camping, försäljning, fyrverkerier, vapen, hundar och alkohol. Nu har du chansen att tycka till om förslaget.

Förslaget är ute på remiss 23 april – 25 juni och under den tiden kan du lämna synpunkter på förslaget. Förslaget i sin helhet finns att läsa under Dokument.

Förslag till ändringar

De förändringar som föreslås är:

• tydligare bestämmelser kring trafiksäkerhet
  • tydligare bestämmelser för camping på offentlig plats
  • tillståndsskyldigheten för ambulerande försäljning tas bort
  • totalt fyrverkeriförbud i Nynäshamns centrum under hela året
  • ny bestämmelse om att vapen (exempelvis luftvapen) inte får användas på offentlig plats
  • förbudet mot att ha hundar i kommunens parker tas bort
  • förbudet mot att ha hundar på kommunala badplatser begränsas till att enbart gälla sommartid
  • ny bestämmelse om två badplatser där hundar får bada utan koppel
  • ändringar av gällande alkoholförbud

Två nya badplatser för hundar

I dag så är det förbjudet för hundar att vistas i kommunens parker och på kommunala badplatser. Enligt det nya förslaget blir det tillåtet för hundar att vistas i kommunens parker året om och förbudet för hundar att vistas på kommunala badplatser ska endast gälla sommartid. Dessutom föreslås två badplatser där hundar ska kunna bada utan koppel:

• Andra pumpviken på Lövhagen i Nynäshamn
  • Drottningviken på Strandvägen i Nynäshamn

Platserna har valts ut för att de är lättillgängliga men ändå enkelt går att undvika för dem som inte vill möta lösspringande hundar.

Ändringar i alkoholförbudet

Förbudet mot förtäring av alkohol på offentlig plats behöver korrigeras. Det innebär exempelvis att alkoholförbudet i Stora Vika tas bort men att det utvidgas i Ösmo. Därutöver föreslås ett totalt alkoholförbud på de kommunala badplatserna Nickstabadet, Hamnviksbadet, Rangsta, Marsta och Grindsjön av hänsyn till barn och ungdomar.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2016-05-03
Sidansvarig: Anna Whitcombe

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08