2015-04-08

Namnunderskrifter överlämnades till trafiklandstingsrådet

Under onsdagen lämnades drygt 2 400 namnunderskrifter, som samlats för att protestera mot neddragningarna i kollektivtrafiken mellan Nynäshamn och Stockholm, till trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons. Initiativtagare till namninsamlingen är kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Anna Ljungdell (S) som kräver att Trafiknämnden ändrar Trafikförvaltningens beslut.

Trafikförvaltningen (tidigare SL) har tidigare beslutat om nedskärningar i pendeltågstrafiken mellan Nynäshamn och Stockholm. Beslutet innebär att två så kallade insatståg och fyra ordinarie avgångar på vardagar slopas helt. På helgerna ska det endast gå ett tåg i timmen istället för dagens två tåg per timme.

"Högt pris som nynäshamnarna får betala"

– I dag fick vi beskedet att de sex slopade avgångarna på vardagar har minskats till fyra vilket är bra - men vi är fortfarande inte nöjda. Att dra ner turtätheten på vardagar och helger med 18 procent är ett alldeles för högt pris som nynäshamnarna får betala för landstingets dåliga ekonomi, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Dessutom planerar Trafikförvaltningen för försämringar när det gäller busslinjerna 861 och 847. Det framgår av ett förslag som förvaltningen har skickat ut på remiss.

"Kommunen lämnar ett skarpt yttrande"

– Nynäshamns kommun är helt emot neddragningarna och kommer därför att lämna ett skarpt yttrande till landstingets Trafikförvaltning där vi kraftigt motsätter oss nedskärningarna, säger Nynäshamns kommuns planeringschef Anna Eklund.

"Vi kräver att beslutet ändras"

– En väl fungerande kollektivtrafik är avgörande för en sammanhållen region, för att minska köer och trängsel i Stockholm och för att få livet att gå ihop för den som pendlar. Neddragningarna görs dessutom utan dialog med Nynäshamns kommun. Nu säger vi ifrån. Vi kräver att Trafiknämnden ändrar Trafikförvaltningens beslut och tar ansvar för hela regionens utveckling, säger Anna Ljungdell.

Anna Ljungdell lämnar över namnunderskrifterna till Kristoffer Tamsons.

Anna Ljungdell lämnar över namnunderskrifterna till Kristoffer Tamsons. Till höger Harry Bouveng (M) oppositionsråd i Nynäshamn och ordinarie ledamot i Trafiknämnden.

Sidan granskad 2016-04-18