2015-03-23

Tillåtet att elda trädgårdsavfall 4-19 april

Från och med lördag 4 april till och med söndag 19 april är det tillåtet att elda trädgårdsavfall. Men det finns bestämmelser om vad du får och inte får elda.

I Nynäshamns kommun får du endast elda trädgårdsavfall under vissa veckor på året. Eldning är tillåten vecka 15 och 16 på våren samt vecka 41 och 42 på hösten med föregående veckoslut. Detta gäller i detaljplanelagda och andra tätbebyggda områden. Att elda under andra tider än eldningsveckorna är ett miljöbrott.

Eldning på tomten

Kan störa grannarna

Anledningen är att många drabbas av olägenheter när grannar eldar sitt kanske blöta trädgårdsavfall. Särskilda eldningsveckor gör också att utsläppen av ohälsosamma ämnen som finns i röken begränsas.

Det här får du elda

Det som är tillåtet att elda är torrt trädgårdsavfall som ris, kvistar och grenar. Det är inte tillåtet att elda löv, gräs och annat avfall som orsakar stora mängder rök.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2016-04-18