2015-03-05

Plats 70 för kommunchefen

Nynäshamns kommunchef Birgitta Elvås rankas som en av välfärdens 100 viktigaste kvinnor år 2015. Under onsdagen offentliggjordes listan där Birgitta Elvås återfinns på plats 70.

Birgitta Elvås.

Det är tidningen Dagens samhälle som listar de 100 viktigaste kvinnorna inom vård, skola och omsorg. Tillsammans styr de över 380 miljarder kronor och 405 000 anställda. Just budgetansvar och personalansvar väger tungt vid rankingen.

"Fantastiskt"

–Konkurrensen blir allt större så det känns fantastiskt att vara på topp hundralistan över välfärdens viktigaste kvinnor, säger Birgitta Elvås.

Det är tredje året som Dagens samhälle delar ut utmärkelsen Välfärdens viktigaste kvinna. Tidningen har följt upp drygt 500 kvinnor i ledande befattningar i kommuner, landsting, stat samt privata företag inom skola, vård och omsorg. Toppar listan gör Ingrid Bengtsson-Rijavec som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. På plats 70 placerar sig alltså Birgitta Elvås som tidigare år har haft placeringarna 56 och 55.

"Allt fler på högsta tjänsterna"

– Vi blir allt fler kvinnor på de högsta tjänsterna, vilket är både viktigt och glädjande. Eftersom kvinnorna numera även återfinns i de större organisationerna så är det naturligt att jag tappar placeringar. Det som väger tungt är budgetansvar och antal medarbetare i organisationen och Nynäshamn är ju en relativt liten organisation inom välfärdssektorn. Men som sagt, jag är verkligen jättenöjd över att finnas med på listan, säger Birgitta Elvås.

Dagens samhälle skriver att syftet med Välfärdens 100 viktigaste kvinnor är att synliggöra det viktiga arbete som kvinnor utför även på högsta nivå i välfärden. Till skillnad från näringslivet är drygt hälften av alla chefer i kommuner och landsting kvinnor.

Foto: Mattias Hansson/HGbild

Sidan granskad 2016-04-18