2015-02-20

Kommunen upplåter lokal till volontärer

Volontärer i Nynäshamn har organiserat sig och vill hjälpa EU-migranter med någonstans att sova. Nynäshamns kommun upplåter nu en tillfällig lokal till volontärerna.

– Volontärerna är ett antal frivilliga personer som vill hjälpa EU-migranterna med en lokal där de i första hand kan sova. Eftersom det är kallt och läget är akut tar kommunen ett humanitärt ansvar och upplåter en lokal till volontärerna under en begränsad tid, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Lokalen används i första hand som sovplats men det finns även tillgång till toalett med badkar och möjlighet att tvätta kläderna där.

– Detta är dock inte hållbart i ett längre perspektiv. Här behövs initiativ både på nationell och regional nivå och kommunen deltar också i sådana samtal med andra kommuner i Stockholms län, säger Anna Ljungdell.

Till höger finns länk till sidan Hemlösa EU-migranter. Där finns information om kommunens ansvar, om det är tillåtet att tigga var som helst, hur länge EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige, med mera.

Sidan granskad 2016-04-18