2015-02-13

Lönsam satsning på miljövänlig uppvärmning

Nynäshamns kommun har beslutat att investera 35 miljoner kronor 2015 i en satsning på mer miljövänliga och energieffektiva alternativ för uppvärmning av sina fastigheter.

Att byta från el- och oljeuppvärmning till mer miljövänliga alternativ beräknas bli så lönsamt att inga särskilda medel behöver avsättas för finansieringen.

Energieffektiviseringen kommer att pågå under 2015-2017 och den totala investeringskostnaden beräknas bli 125 miljoner kronor.

Solenergi och bergvärme ersätter el och olja

Fastigheterna har idag gamla uttjänta el- och oljepannor som nu byts ut mot bergvärme i kombination med solenergi.

—  Det här är inte bara ett ekonomiskt försvarbart beslut utan det absolut bästa utifrån ett miljöperspektiv där vi minskar användningen av fossila bränslen, utsläpp av växthusgaser och andra miljöfarliga ämnen. Det här projektet kommer att bidra till att uppnå kommunens miljömål gällande växthusgaser långt tidigare än planerat, säger Mattias Bolt, fastighetschef på Nynäshamns kommun.

Det fastigheter som berörs är:

• Kvarnängens idrottsområde
  • Nynäshamns gymnasium
  • Måsens förskola
  • Videbackens förskola
  • Hoxla kyrkskola
  • Fagerviks skola och förskola
  • Sunnerby skola och förskola
  • Sunnerbo äldreboende
  • Fastigheter i Sorunda inklusive Nynäshamnsbostäders fastigheter.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2016-04-18