2015-02-08

Hemtjänstföretagen i Nynäshamn har bäst personalkontinuitet

Nynäshamns kommun är bäst i rankingen över kommuner i Sverige med bäst personalkontinuitet inom hemtjänsten. Äldre personer som anlitar hemtjänsten får i genomsnitt besök av sex personer, vilket är mycket bättre än riksgenomsnittet. Det visar uppgifter i databasen Kolada.

Två medarbetare och en brukare

Databasen Kolada innehåller uppgifter om kommunernas och landstingens verksamheter. Siffrorna om personalkontinuiteten bygger på 220 kommuners egna uppgifter om kvaliteten inom hemtjänsten under 2014.

En hög personalkontinuitet innebär att det i hög grad är samma personer som besöker de äldre i hemmet.

I topp även 2013

Hemtjänsten i Nynäshamn har i genomsnitt sex personer som kommer hem till den äldre under en 14-dagarsperiod. Året innan, år 2013, är motsvarande siffra sju personer vilket gav Nynäshamn en delad tredjeplats. Det goda resultatet gäller för både privata och kommunala utförare av hemtjänst. Snittet i landet år 2014 är 15 personer som kommer hem till de äldre under samma mätperiod.

Ändrade arbetssätt och hemtjänstföretagens småskalighet ger goda resultat

– Att vi hamnar på en toppplacering även i år beror på att vi medvetet arbetar med frågan. Personalen arbetar i små grupper runt brukarna och kommunens egen hemtjänst har höjt sin grundbemanning och kan därigenom använda färre vikarier säger Charlotte Dahlbom, socialchef i Nynäshamns kommun.

– En annan anledning kan vara att Nynäshamns kommun har många små privata hemtjänstföretag. De privata hemtjänstföretagens småskalighet innebär att företagen har färre medarbetare, vilket medför att samma personal i större utsträckning kommer hem till de äldre, fortästter Charlotte Dahlbom.

Goda resultat även när det gäller bemötande

Nynäshamn har goda resultat även när det gäller hemtjänsttagarnas nöjdhet med persnalens bemötande. Hela 99 % av brukarna är nöjda eller mycket nöjda med bemötandet.

Text: Marie Eriksson

Sidan granskad 2016-04-18