2015-02-04

Ansökan om köpcentrum och bostäder

Nynäshamns kommun har fått en ansökan om förhandsbesked för Alkärrsplan i Nynäshamn. Ansökan gäller nybyggnad av köpcentrum, bostäder och parkering på området. En modell över planerna för området står utställd i kommunhusets reception.

Det är Alkärrsplan utveckling AB som har lämnat in ansökan om förhandsbeskedet. På området, som ligger intill Nynäshamns sjukhus i centrala Nynäshamn, vill bolaget bygga köpcentrum, bostäder och parkering. Enligt ansökan blir det drygt 6 000 kvadratmeter med butiker i gatuplanet (våning ett). Våning två får cirka 300 parkeringsplatser och våning tre och fyra får totalt mellan 20 och 30 bostäder.

– Det är en fantastisk satsning som utvecklar stadskärnan och kommer att ge många värdefulla arbetstillfällen och bostäder. Det betyder mycket för kommunen om planerna blir av, säger kommunalrådet Daniel Adborn (FP).

Beslut under våren

Nynäshamns kommun kommer nu att behandla ansökan och beslut tas i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden under våren.

En av flera satsningar

Om planerna för Alkärrsplan blir av är den en av flera byggprojekt i Nynäshamns kommun de närmsta åren.

I Nynäshamn byggs hyreslägenheter i Nickstadalen och stadsradhus planeras i kvarteret Drabanten. I Ösmo ska cirka 500 bostäder byggas, Segersäng får ett helt nytt bostadsområde med drygt 200 hus och Kalvö industriområde ska utökas och utvecklas från renodlat industriområde till verksamhetsområde. Utanför Nynäshamns tätort planeras även för en tio hektar stor tågdepå. Stockholms Hamnar planerar att bygga godshamnen Stockholm Norvik Hamn och i anslutning till hamnen planerar NCC för bygge av en 430 000 kvadratmeter stor logistik- och företagspark.

"Stort intresse för Nynäshamn"

– Nynäshamn är en expansiv skärgårdskommun där befolkningen och antalet företag ökar. Det märks att det finns ett stort intresse för Nynäshamn så framtiden ser väldigt ljus ut, säger Daniel Adborn.

Miljardinvesteringar

– Det kommer att göras miljardinvesteringar i Nynäshamn de kommande åren. Det är ett viktigt tillväxttecken i dessa tider, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Alkärrsplan utveckling AB ägs till 19 procent av Nynäshamns kommun och återstående 81 procent av Utstillingsplassen Eiendom AS och Orkla Eiendom AS.

Till höger finns länk till sidan Aktuella utvecklingsprojet med information om nya byggprojekt och exploateringar i Nynäshamns kommun. Där finns även länk till en sida med mer information om Alkärrsplan.

Modell på de planerade bygget.

Modellen visar Nynäshamns sjukhus till vänster. Direkt till höger om sjukhuset är Alkärrsplan med köpcentrum, bostäder och parkeringsplatser. Du kan titta på modellen i kommunhusets reception på Stadshusplatsen 1 i Nynäshamn. Modellen står i fönstret så den syns även utifrån.

Sidan granskad 2017-10-12