2015-01-28

Lärarnas löneutveckling topp tre i länet

De tre senaste åren har lärarna i Nynäshamn haft en löneökning på 11,7 procent. Det är tredje bästa löneutvecklingen bland kommunerna i Stockholms län.

Det är Lärarnas tidning som redovisar höjningen av lärarlönerna i landets kommuner åren 2012-2014.  I Stockholms län toppar Stockholms stad löneutvecklingen med 13,6 procent under de tre åren. Näst störst höjning har Österåker med 12,1 procent tätt följd av Nynäshamn med en löneutveckling på 11,7 procent.

Plats 42 i riket

I jämförelse med landets alla kommuner placerar sig Nynäshamns kommun på plats 42. Snittet för alla kommuner i landet de tre senaste åren ligger på 10,8 procent i löneökning.

"Medvetet satsat på högre lärarlöner"

– Nynäshamns kommun har medvetet satsat på högre lärarlöner i budgeten de senaste tre åren. Vi har gjort det för att vi har väldigt många duktiga lärare som vi vill behålla i yrket och i kommunen samt för att vi behöver kunna rekrytera många nya lärare under åren som kommer. Då behöver lärarlönerna vara konkurrenskraftiga i jämförelse med andra yrken med lång utbildning, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Anna Ljungdell (S).

Överlägset högsta löneutvecklingen har Pajala kommun med 15,4 procent. I Lärarförbundets lärargrupp ingår bland andra lärare, förskollärare och fritidspedagoger.

Medellönen för lärare i Nynäshamns kommun låg i oktober 2014 på 32 117 kronor. I gruppen ingår bland annat grundskollärare, gymnasielärare, förskollärare och fritidspedagoger.

Sidan granskad 2016-04-18