2015-01-21

Fler platser för ensamkommande barn

Nynäshamns kommun utökar antalet platser för ensamkommande flyktingbarn som söker asyl från sju till tolv platser. Kommunens plan är även att starta ett eget hem för ensamkommande barn som har fått uppehållstillstånd.

Nynäshamns kommun har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige. Tidigare överenskommelse innebar att kommunen tog emot sex barn. I oktober förra året utökades platserna till sju och från 15 januari i år har Nynäshamns kommun 12 platser för ensamkommande barn.

"Alla måste hjälpa till"

– Om landets kommuner inte hjälper till med boenden så blir barnen sittande på anläggningsboenden i den kommun de anländer till. Det är inte en bra start för barnen. Det är oroligt i världen, det finns behov av fler platser – därför måste alla kommuner hjälpa till för att Sverige ska ha ett väl fungerande mottagande, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

I dag bor ensamkommande asylsökande barn som kommer till Nynäshamn på ett privat boende som kommunen har avtal med. När de har fått uppehållstillstånd flyttar ofta en del av barnen till egna små lägenheter som kommunen äger och där de även får stöd. Planen är att Nynäshamns kommun även ska starta ett eget hem med fyra till sju platser där vissa av barnen också kan bo när de har fått uppehållstillstånd. Beslut om det boendet tas i socialnämnden den 27 januari.

"Varierade boendeformer behövs"

–Vi behöver ha varierade boendeformer för ensamkommande barn. Det gäller att hitta lösningar som fungerar för varje enskilt barn som kommer till Nynäshamn, säger Anna Ljungdell.

Förutom de tolv platserna för ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige har Nynäshamns kommun alltså även ytterligare platser för ungdomar som har permanent uppehållstillstånd. Nynäshamns kommun får ersättning av Migrationsverket för alla platser.

På Migrationsverkets webbplats finns mer information om ensamkommande barn. Länk finns till höger.

Sidan granskad 2016-04-18