2015-01-09

Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Förintelsens minnesdag 27 januari uppmärksammas med många arrangemang under flera dagar i Nynäshamn. På programmet står allt från filmkväll till manifestation i kyrkan.

Alster till utställning på Konstpoolen.

Svandammsskolans klass 3A:s bidrag till utställningen på Konstpoolen. Foto: Lena Hentschel.

Liselott Vahermägi invigde.

Liselott Vahermägi (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande, invigningstalade på Konstpoolen under lördagen.

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz i Polen. År 2005 deklarerade Förenta nationerna (FN) dagen som internationell minnesdag. I Nynäshamn uppmärksammas Förintelsens minnesdag med arrangemang 24–30 januari.

– Det är viktigt att komma ihåg det som har hänt. Det är också viktigt att stå upp för demokrati och människovärde i dag - både i Sverige och världen. Därför arrangerar Nynäshamns kommun, tillsammans med flera andra aktörer, möten och samtal för just demokrati och människovärde i samband med Förintelsens minnesdag, säger Liselott Vahermägi (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Nynäshamn.

Nynäshamns kyrka under tisdagen.

24+27-29 januari: vernissage och utställning på Konstpoolen
Lördag 24 januari är det vernissage på Konstpoolen. Klockan 12 samma dag invigningstalar Liselott Vahermägi (S). Därefter blir det musik och textläsning.

Utställningen är öppen 24 samt 27-29 januari. Utställningen består av alster som anknyter till demokrati och människovärde. Adress: Vikingavägen 39 i Nynäshamn.

Affisch om Förintelsens minnesdag.

Lördag 24 januari: författarbesök på Konstpoolen
Klockan 15, i samband med vernissagen, besöker författaren Peter Mosskin Konstpoolen. Författaren med rysktjudiskt påbrå har tidigare mottagit Ivar Lo-priset. Adress: Vikingavägen 39 i Nynäshamn.

Måndag 26 januari: film
Klockan 14 visar Folkets hus mångfaldigt prisbelönta filmen Ida. Adress: Stadshusplatsen 3 i Nynäshamn.

Tisdag 27 januari: manifestation i kyrkan
Biskop Jonas Jonson talar i Nynäshamns kyrka. Efter talet blir det musik, dans och textläsning. Adress: Hamngatan 6 i Nynäshamn.

Fredag 30 januari: barnteater
I Folkets hus i Nynäshamn blir det teater för barn 2-5 år. Föreställningen handlar om att sätta gränser och varför vi måste respektera varandra. Start: klockan 15. Föreställningen kostar 30 kronor och är cirka en timme. Adress: Stadshusplatsen 3 i Nynäshamn.

Arrangörer

Förintelsens minnesdag är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun, Nynäshamns församling, Folkets hus, ABF, Radiokakan och Konstpoolen. Länkar till arrangörernas webbplatser finns till höger.

Foto: Lena Hentschel

Sidan granskad 2016-04-18