2014-12-29

Så firar du säkert nyår

De lokala ordningsföreskrifterna tillåter användning av fyrverkerier från klockan 9 på nyårsafton till klockan 1 på nyårsdagen. Nedan följer några råd för att minska olycksrisken.

Fyrverkeri

Cirka 200 personer skadas varje år i fyrverkeriolyckor. Här är några tips för ett säkert fyrverkeri:

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Om den är skadad, lämna tillbaka den där du köpte den.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
  • Luta dig aldrig över tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll säkerhetsavståndet och se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig en slocknad stubin igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
  • Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador. Visa hänsyn. Skjut aldrig mot människor, djur eller byggnader.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund.

Lokala ordningsföreskrifter

De lokala ordningsföreskrifterna säger att det är förbjudet att använda fyrverkerier utomhus med undantag från klockan 9 på nyårsafton till klockan 1 på nyårsdagen. Ansökan om tillstånd att använda fyrverkeriet vid andra tidpunkter görs hos polismyndigheten.

Undvik "thailändska papperslyktor"

I samband med nyår förekommer det att nyårsfirarna tänder så kallade thailändska papperslyktor, som kan utgöra brandfara.

– Papperslyktorna är vackra men de kan orsaka bränder. De kan landa på balkonger, trähus, oljeraffinaderiet med mera vilket kan få stora konsekvenser. Undvik helst papperslyktorna helt eftersom de utgör en öppen eldkälla, säger Kenneth Kollberg, säkerhetsansvarig på Nynäshamns kommun.

Foto: Scandinav bildbyrå

Sidan granskad 2016-04-18