2014-12-22

Skola och fritidsaktiviteter samordnas

Nu får alla elever 10-13 år i Nynäshamns kommun möjlighet att utöva sina fritidsintressen i anslutning till skoldagen. Hjärngympa, överlevnad, idrott och hästskötsel är bara några av aktiviteterna som arrangeras av kommunens föreningar i samarbete med Nynäshamns kommun.

– Många familjer har det stressigt i dag. När föräldrarna kommer hem ska middagen fixas och fritidsaktiviteterna klaras av. Nu får barnen möjlighet att utöva fritidsaktiviteterna i anslutning till skoldagen, vilket underlättar för många. Det blir även tryggare för föräldrarna då de vet vad barnen gör på eftermiddagarna, säger Liselott Vahermägi (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamn.

Stor variation på aktiviteter

Fritidsaktiviteterna, som sker i direkt anslutning till skoldagen, kan variera stort. De kan vara allt från schack, problemlösning, musik och drama till fotboll, ishockey, skejtboardåkning och ridning. Det blir helt enkelt ett smörgåsbord av aktiviteter som utgår från barnens intressen.

”Vi svarar upp mot behovet”

– Barnen har möjlighet att både fortsätta sina befintliga fritidsintressen och att prova nya. Efter samtal med föräldrar har vi sett ett behov av att skola - föreningsliv samordnar aktiviteter. Nu svarar vi upp mot det behovet, säger Christel Bäckström, chef barn- och utbildningsförvaltningen på Nynäshamns kommun.

Innan ”Rik fritid”, som projektet heter, drar igång på allvar arrangeras under våren pilotveckor där barnen får prova på flera fritidsaktiviteter. Ansvaret för aktiviteterna har kommunens föreningar som samarbetar med Nynäshamns kommun. Föreningarnas ordinarie verksamheter fortsätter precis som vanligt.

Under onsdagen sa kommunstyrelsen ja till projektet.

Ridning i skogen.

Ridning kan bli en av fritidsaktiviteterna som utövas i anslutning till skoldagen. Foto: Scandinav bildbyrå.

Sidan granskad 2016-04-18