2014-12-17

Kom ihåg att släcka dina ljus

Kom ihåg att släcka dina ljus. Många bränder startar varje år på grund av bortglömda ljus - särskilt under vintermånaderna. Här följer några tips för att undvika bränder.

Checklista

• Lämna aldrig levande ljus obevakade. Ha som rutin att alltid släcka när du lämnar rummet samt undvik att tända ljus när du är stressad och lätt glömmer.
  • Tänk på vilken typ av ljusstakar du använder. Ljusstakar ska vara stadiga och obrännbara.
  • Undvik mossa i adventljusstaken. Mossan antänder väldigt lätt.
  • Släck ljusen innan de har brunnit ned för långt.
  • Ställ inte ljus för nära varandra. Flera värmeljus på exempelvis en tallrik producerar stor mängd ånga från stearinet vilket kan antända samtidigt och ge en större explosionsartad flamma.

Om det börjar brinna

Om du upptäcker en brand i tidigt skede ska du försöka släcka själv men utan att ta för stora risker. Om du inte kan släcka ska du rädda dig själv och andra som befinner sig i akut fara. Varna dem som befinner sig i närheten. Ring 112.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund.

Foto: Scandinav bildbyrå

Julbak.

Sidan granskad 2016-04-18