Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2014-12-17

Domstolen beviljar prövningstillstånd

Mark- och miljööverdomstolen beviljade under onsdagen prövningstillstånd för Stockholm Norvik hamn. Det innebär att ärendet om villkoren tas upp av Mark- och miljööverdomstolen.

Tidigare har så kallad tillåtlighet meddelats för att bygga Stockholm Norvik hamn, vilket kort innebär att hamnen får byggas vid Norvikudden i Nynäshamn.

I oktober 2014 fastställde Mark- och miljödomstolen villkoren för byggnation och drift för Stockholm Norvik hamn. Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som nu alltså beviljar prövningstillstånd. Det innebär att ärendet tas upp för förnyad prövning utifrån synpunkterna som dem som överklagat har lämnat.

"Olyckligt"

–Detta är olyckligt eftersom det försenar byggstarten av Stockholm Norvik hamn ytterligare. Den planerade godshamnen har stor betydelse för effektiv och miljöanpassad varuförsörjning i Stockholmsregionen på lång sikt, säger Johan Castwall, verkställande direktör för Stockholms hamnar.

"Påverkar framtidsplanerna för hela Stockholms län"

– Den nya hamnen påverkar framtidsplanerna för hela Stockholms län och Nynäshamn i synnerhet. Kommunen har förberett sig och planerat för hamnen i flera års tid och det är många som börjar bli otåliga nu, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Det är ännu oklart vilket datum förhandlingen sker i domstolen.

Huvudskälen till att Stockholms hamnar bygger godshamnen i Nynäshamn är att Stockholm Norvik ligger nära farleden och har ett naturligt djup vilket gör det möjligt att ta emot morgondagens fartyg nära den växande Stockholmsregionen.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-07-04
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp