2014-12-09

Endast personal får fotografera i förskolorna

Sedan i höstas är det endast Nynäshamns kommuns personal som får fotografera i kommunens förskolor. Anledningen till att endast personal och inte vårdnadshavare får fotografera är att barnens personliga integritet ska skyddas.

— Med dagens teknik kan information och bilder få en snabb spridning på internet. Vi vill nu göra vårdnadshavare uppmärksamma nu i luciafirandet att respektera Nynäshamns kommuns förskolors bestämmelser om fotografering, säger Christina Carlsson, verksamhetschef förskolor.

Skydda barnen

Det finns många tillfällen då anhöriga vill fotografera och filma sina barn, exempelvis vid högtider och annat firande. Att bilder på barn i förskoleverksamheten sprids är oftast harmlöst, men det kan få allvarliga konsekvenser som förskolan inte kan medverka till, till exempel att "gömda"
barn eller barn med skyddad identitet syns på bilder.

För att kunna hantera frågan om fotografering på ett ansvarsfullt sätt och för att skydda barnens personliga integritet har förskolechefer för kommunala förskolorna i Nynäshamn gemensamt kommit överens om att:

• Endast personal fotograferar förskolans verksamhet.

Text: Jeanette Eliasson

Sidan granskad 2016-04-18