2014-11-24

Ny sittning och fler debatter i fullmäktige

Kommunfullmäktige har möblerat om. Numera sitter ledamöterna mitt emot varandra och i lokalen står nu två istället för en talarstol. Tanken är att nyordningen ska leda till bland annat fler debatter.

Under många år har ledamöterna i fullmäktige suttit vända mot det så kallade presidiet där bland annat fullmäktiges ordförande sitter. Längst fram har även en talarstol stått.

Som engelska parlamentet

Men sedan senaste sammanträdet 19 november är det nyordning som gäller. Ledamöterna sitter i rader mitt emot varandra och istället för en talarstol finns det nu två i rummet. Tanken är att det ska leda till fler debatter och högre tempo.

– Jag har sneglat på engelska parlamentet och ännu närmare - Botkyrka kommun, som har så. Många ledamöter sa tidigare att de knappt visste vilka som var där eftersom de satt med ryggarna mot varandra. Nu ser de motståndarna i ögonen vilket förhoppningsvis leder till fler debatter, säger kommunfullmäktiges ordförande Leif Öbrink (FP) som står bakom förändringen.

Varför två talarstolar istället för en?
– Nu kan det föras dialog direkt mellan två personer. Tidigare gick man och satte sig varje gång man pratat men nu kan motionären stå kvar i talarstolen och debattera klart med sin motståndare, säger Leif Öbrink.

Och hur blev det på onsdagens sammanträde?
– Det blev bra, det blev helt klart fler diskussioner, säger Leif Öbrink.

Se sammanträdet i efterhand

Senast måndagen efter varje sammanträde kan du se mötena via webb-TV här på nynashamn.se. För att göra sammanträdet extra tittarvänligt presenteras varje ärende med en egen filmsekvens. Det flera timmar långa mötet läggs alltså inte ut i sin helhet, istället klickar du endast på det ärende som intresserar dig.

Till höger finns länk till sändningarna via webb-TV.

Anna Ljungdell och Harry Bouveng debatterar.

Anna Ljungdell (S) och Harry Bouveng (M) debatterar. Foto: Iris media.

Sidan granskad 2016-04-18