2014-10-10

Villkoren för Stockholm Norvik är fastställda

Under fredagen fastställdes villkoren för byggnation och drift för Stockholm Norvik Hamn. Domen fastställdes av Mark- och miljödomstolen i Nacka.

Villkoren för godshamnen Stockholm Norvik är nu fastställda. Villkoren handlar bland annat om ljudnivåer för byggarbeten, var muddermassorna får läggas och hur Stockholms hamnar ska hantera grumling.

"Kan börja planera för byggstart"

– Vi är mycket nöjda med detta beslut. Efter en lång process har vi nu passerat en viktig milstolpe. Domen innebär att vi kan börja planera för en byggstart, säger Johan Castwall, verkställande direktör Stockholms Hamnar.

– Det har varit en lång och tålamodsprövande process. Ovissheten kring vad som ska bli när det gäller ett så här stort framtidsprojekt påverkar hela kommunens utvecklingsplaner. Därför känns det bra att vi nu börjar närma oss slutpunkten för domstolsprövningarna och ett steg närmre byggstart, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Huvudskälen till att Stockholms Hamnar bygger godshamnen i Nynäshamn är att Stockholm Norvik ligger nära farleden och har ett naturligt djup vilket gör det möjligt att ta emot morgondagens fartyg nära den växande Stockholmsregionen.

"Godshamnen kan ta emot framtidens fartyg"

– Stockholm Norvik är bra för miljön och ger oss en effektiv varuförsörjning. Idag fraktas en stor del av det gods som ska till Stockholm med bil eller järnväg. Den nya godshamnen kommer att kunna ta emot framtidens större fartyg till den starkt växande Stockholmsregionen, säger Johan Castwall.

Mark- och miljödomstolens dom kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen och även vidare till Högsta domstolen, men i båda fallen krävs prövningstillstånd för att ärendet ska behandlas i dessa instanser.

Visonsbild.

Visionsbild för hamnen fullt utbyggd. Illustration: Stockholms hamnar.

Sidan granskad 2017-07-04