2014-10-10

Valet – det händer nu

Nynäshamnarnas röster till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige är sluträknade. Det är dock fortfarande oklart vilka som ska styra i kommunen de kommande fyra åren. Förhandlingar mellan partierna pågår.

Söndag 14 september var det val till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. I valen utser väljarna de företrädare som ska representera dem i de beslutande församlingarna under den kommande mandatperioden.

De första valresultaten som kom var preliminära. Någon vecka efter valdagen var den slutliga rösträkningen till riksdagen klar. Därefter blev den slutliga rösträkningen till fullmäktige i landets kommuner klara. Sist blev den slutliga räkningen av rösterna till fulmäktige i landets landsting klara.

Nya fullmäktige sammanträder 29 oktober

Det är dock fortfarande oklart vilka som ska styra i Nynäshamns kommun. Förhandlingar mellan partierna pågår. Senast den 29 oktober måste förhandlingarna vara avslutade eftersom det nya fullmäktige sammanträder då. Den 8 oktober sammanträder det gamla fullmäktige för sista gången.

Det beslutar fullmäktige under hösten

Vid sammanträdet 29 oktober utses fullmäktiges ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande samt valberedning. Fullmäktigemötet i november fattar beslut om budgeten för 2015 och sammanträdet i december beslutar vilka politiker som ska sitta i kommunstyrelsen och nämnderna. Nämnderna är barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden. Decembermötet utser även vilka som ska sitta i styrelserna i kommunens bolag och kommunala förbund.

Nedan ser du hur medborgarna i Nynäshamns kommun röstade. Klicka på länkarna.

Så röstade Nynäshamn

Kommunfullmäktigevaletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (slutligt resultat)
Riksdagsvaletlänk till annan webbplats (slutligt resultat)
Landstingsfullmäktigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (slutligt resultat)