2014-10-08

Bra dricksvatten i kommunen

I TV4:s Kalla fakta 7 oktober granskades det svenska dricksvattnet och förekomsten av så kallade perfluorerade alkylsyror (PFAA). Nynäshamns kommuns tester av dricksvattnet från Gorran visar att vattnet inte har några halter av giftiga PFAA.

Dricksvatten.

De östra delarna av Nynäshamns kommun får dricksvattnet från Mälaren. Leverantör av det vattnet är Stockholm vatten. Kommunens västra delar får dricksvattnet från Nynäshamns kommuns egen vattentäkt Gorran i Sorunda.

Kommunens vatten från Gorran

Nynäshamns kommun följer ett kontrollprogram som bland annat innebär att vattenprover tas två till fyra gånger per år. I början av 2014 togs prover för att se om vattnet innehåller PFAA, vilket det alltså inte gör.

Stockholm vattens vatten från Mälaren

Stockholm vatten skriver på sin webbplats att de har kontrollerat PFOS och liknande ämnen under flera år och att det inte är någon risk att använda eller dricka vattnet. Till höger finns länk till Stockholm vattens information.

PFAA är samlingsnamnet för så kallade perfluorerade ämnen.
PFOS är ett fluorerat ämne som tidigare fanns i bland annat brandskum.

Sidan granskad 2016-04-18

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

kontaktcenter@nynashamn.se