2014-06-19

Monteringen av belysningen FreeStreet störst i landet

Just nu pågår monteringen av ny linspänd belysning i Nynäshamns centrum. Installationen är den största i sitt slag i Sverige.

– Det blir som ett inomhuscentrum fast utomhus, förklarar Jesper Skoglund, stadsmiljöchef på Nynäshamns kommun.

Philips FreeStreet är en droppformad LED-belysning, nästan osynlig dagtid men som nattetid ger ett behagligt sken. Belysningen ska bidra till att göra centrum tryggare nattetid.

– Det är ett spännande projekt som vi får vara med i. Den här typen av belysning finns än så länge bara i Malmö och i mindre skala. Installationen som vi nu gör i Nynäshamn är den största och längsta i Sverige, säger Bert Dyren, projektledare på Bogfelts som på uppdrag av Nynäshamns kommun ansvarar för installationen.

Den nya beslyningen är en del av Centrumlyftet som ska göra Nynäshamns centrum mer attraktivt.

– Helhetsintrycket av centrum var tidigare plottrigt och stökigt med alla möjliga typer av ljusstolpar, trottoarpratare, bänkar och papperskorgar. Därför bestämde vi oss för att skapa ett luftigare centrumområde där man kan känna sig välkommen, säger Kaisa-Leena Aksli, landskapsarkitekt på Nynäshamns kommun och ansvarig för gestaltningen av Centrumlyftet.

Text: Anna Whitcombe

FreeStreetbelysning vid Shougens bro i Malmö

Snart i din stad. Just nu finns FreeStreet bara i Malmö vid Schougens bro. Foto: Claus Løgstrup

Sidan granskad 2016-04-18