2014-06-04

Lärarlönerna höjs med cirka fyra procent

Lärarna inom Lärarns riksförbund i Nynäshamns kommun får 4.05 procent mer i månaden enligt årets lönerevision som nu är klar. Höjningen med 4.05 procent innebär att lärarna i Nynäshamn får den största procentuella ökningen bland 11 kommuner i södra Stockholmsregionen.

Lärare och elev

Foto: Bildarkivet.

Årets lönerevision för lärarna inom fackförbundet Lärarnas riksförbund, som blev klar under tisdagen, ger alltså en löneökning med 4.05 procent. Totalt berörs 120 tillsvidareanställda lärare och 5 studie- och yrkesvägledare av avtalet som gäller från 1 april 2014 till och med 31 mars 2015.

Tredje största ökningen i länet

Ökningen är den högsta bland de 11 kommunerna i södra Stockholmsregionen och den tredje högsta i hela Stockholms län, enligt uppgifter från Lärarnas riksförbund.

– I Nynäshamns kommun har vi bra skolor och de senaste åren har elevernas betyg och kunskapsresultat förbättrats markant, mycket tack vare våra duktiga lärare. Det ska synas i lönekuverten, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande i Nynäshamn Liselott Vahermägi (S).

"Många glada lärare går på sommarlov"

– Detta var ett välbehövligt och mycket uppskattat besked. För att vara attraktiva och både behålla och kunna rekrytera fler behöriga lärare till våra skolor är det nödvändigt med höjda medellöner. Nu går många trötta men glada lärare på sommarlov, säger Gill Lagerberg, ordförande Lärarnas riksförbund i Nynäshamn.

– Fortsatta satsningar på lärarlöner och skolan generellt har varit en av de viktigaste prioriteringarna i årets budget. Förutom höjda lärarlöner satsar vi extra bland annat på elevernas språkutveckling, förbättring av matematikkunskaper, digital utveckling och stärkt elevhälsoarbete, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

De 11 kommunerna i södra Stockholmsregionen är Nynäshamn, Haninge, Huddinge, Tyresö, Nacka, Värmdö, Södertälje, Botkyrka, Nykvarn, Salem och Ekerö.

Inom fackförbundet Lärarförbundet, med bland andra anslutna förskollärare och lärare, är höjningen 4 procent i Nynäshamns kommun.

Sidan granskad 2016-04-18