2014-05-26

86:e bästa plats att bo på

Nynäshamns kommun placerar sig på plats 86 på listan över vilka kommuner i Sverige som är bäst att bo på.

Hus, båtar, hamn.

Foto: Mattias Hansson/HGbild.

Det är tidningen Fokus som rankar Sveriges 290 kommuner. Rankingen är baserad på kategorierna: Bäst att vara ung, Bäst att vara äldre, Bäst att ha familj, Bäst att arbeta och Fundamentala variabler. Den sammantagna betygsättningen samlas i kategorin Bäst plats att bo på. I totalrankingen placerar sig Nynäshamns kommun på plats 86 att jämföras med plats 223 i förra årets ranking.

"Glädjande"

–Rankingen är inte riktigt jämförbar med tidigare år för de har ändrat en hel del i mätningen, men visst är det glädjande att Nynäshamn hävdar sig allt bättre. Särskilt intressant är att vi rankas så högt för unga och barnfamiljer. Nu säger inte rankingar allt och vi jobbar oförtrutet vidare med att utveckla Nynäshamn utifrån det vi tycker är viktigast. Vi har hela tiden trott på Nynäshamn och de goda möjligheter som finns här och vi ser nu att allt fler börjar intressera sig för att komma hit och utveckla kommunen tillsammans med oss. Den utvecklingen kan säkert bidra till att vi klättrar ytterligare några platser i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Anna Ljungdell (S).

Nynäshamns placeringar i respektive kategori

Bäst att vara ung
Plats: 45.
Variabler som ligger till grund för rankingen: Bland annat ungdomsarbetslöshet, nöjesställen och nöjeslivssysselsatta.

Bäst att vara äldre
Plats: 180.
Variabler som ligger till grund för rankingen: Bland annat kulturarbetare, brukarbedömning hemtjänst och förändring huspriser.

Bäst att ha familj
Plats: 61.
Variabler som ligger till grund för rankingen: Bland annat jobbtillväxt, slutbetyg årskurs 9 och befolkningsökning.

Bäst att arbeta
Plats: 96.
Variabler som ligger till grund för rankingen: Bland annat andel högutbildade, tillgänglighet till arbete och diversitet i yrken.

Fundamentala variabler
Plats: 107.
Variabler som ligger till grund för rankingen: Bland annat tillgång till flyg, huspriset och ohälsotal.

Mer information om undersökningen finns på tidningen Fokus webbplats. Länk finns till höger.

Sidan granskad 2016-04-18

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

kontaktcenter@nynashamn.se