2014-05-09

Rösta med bud

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Om du inte kan ta dig till en vallokal finns möjlighet att rösta med bud.

Röstkort.

Att rösta med bud innebär att någon hjälper dig med att transportera din röst till din vallokal eller röstningslokal.

Kommunalt bud

Om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder har svårt att ta dig till en vallokal kan du rösta genom så kallat kommunalt bud. Du får då besök av två tjänstemän från Nynäshamns kommun varav en är vittne och en är bud. Du måste ha din legitimation och ditt röstkort tillgängligt och buden har med sig material för att du ska kunna rösta på ett parti. Vill du personrösta behövs valsedlar med kandidatnamn och de valsedlarna finns på platser där det går att rösta.  När budet är på plats gör du i ordning din röst och budet och vittnet transporterar rösten till en röstningslokal.

Bokning av kommunalt bud
När du vill boka ett kommunalt bud ringer du till Nynäshamns kommuns valnämnd. Du ringer då till Nynäshamns kommuns växel och ber att få bli kopplad till valnämnden. Telefonnumret är 08-520 680 00. Du kan rösta med kommunala bud 19-23 maj.

Lantbrevbäraren kan vara bud

Alla som bor utmed en lantbrevbärarlinje kan använda lantbrevbäraren som bud. Lantbrevbäraren har material för budröstning med sig. Mer information om lantbrevbäraren som bud finns på Valmyndighetens webbplats. Länk finns till höger.

Sidan granskad 2016-04-18