2014-05-06

”Vi har slagit in på en väg i rätt riktning”

Nynäshamns kommun placerar sig på plats 243 i Svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är en försämring jämfört med förra rankingen men både kommunen och organisationen Företagarna hoppas att det påbörjade samarbetet näringsliv – kommun kommer att leda till bättre företagsklimat och bättre placering på listan.

Svenskt näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner publicerades under tisdagen. Enkätfrågorna handlar bland annat om ”Service till företag”, ”Kommunpolitikernas attityder till företagande”, ”Tjänstemännens attityder till företagande” och ”Tele- och IT-nät”.  De företag som erbjuds att svara på enkäten är främst Svenskt näringslivs medlemmar vilket är cirka 200 företagare i Nynäshamn. Av dem svarade 97 på enkäten.

"Undersökningen är en värdemätare"

Nynäshamns kommuns 243:e plats är en försämring med 3 placeringar jämfört med förra rankingen.

– De flesta inom Företagarna har inte svarat på undersökningen men den är ändå viktig, den är en värdemätare. Det är viktigt att placeringen blir mycket bättre, vi bör vara topp 50, säger Paulin Sunesson, ordförande i Företagarna i Nynäshamn.

– Det är rätt, placeringen måste bli bättre och vi jobbar för ett betydligt bättre omdöme. Men det är ändå glädjande att det samlade omdömet från företagarna har förbättrats något. Det är ett trendbrott som vi kan bygga vidare utifrån. Kan andra kommuner klättra 100 placeringar på ett år, så kan vi, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Hur ser du på det påbörjade samarbetet mellan bland annat Nynäshamns kommun och Företagarna?
– Det är ett viktigt samarbete. Vi har slagit in på en väg som är i helt rätt riktning, säger Paulin Sunesson.

– Vi har ännu inte fått det lyft som vi jobbar för och har hoppats på. Men vi tror att de konkreta och handfasta insatser som har påbörjats sedan i höstas kommer att visas i kommande resultat. Målet är att inom fem år ta hem utmärkelsen Årets klättrare, säger Anna Ljungdell.

Påbörjade samarbeten

Sedan några månader tillbaka pågår ett intensivt arbete för att förbättra samarbetet. I vintras arrangerades Företagsveckan som Nynäshamns kommun, Företagarna i Nynäshamn, Nynäshamns stadskärneförening och Arbetsförmedlingen stod bakom. Ett samarbete skola – näringsliv har påbörjats där lokala företagare är mentorföretag till klasser och lärare.

Nynäshamns kommun har lagt extrapengar på Stadslyftet som gör stadskärnan attraktivare samt har dragit igång projektet Förenkla helt enkelt. Projektet innehåller bland annat en utbildning för kommunanställda som ska leda till nya arbetssätt som förbättrar servicen mot kommunens företagare.

Gemensamt arbete med handlingsplaner

Kommunen har även tagit fram en ny näringsstrategi som inom kort ska godkännas av politikerna. Denna vecka har bland annat Företagarna i Nynäshamn, Nynäshamns stadskärneförening och Nynäshamns kommun påbörjat ett gemensamt arbete som ska mynna ut i flera handlingsplaner som är kopplade till målen i näringslivsstrategin.

– Företagen bidrar till jobb och tillväxt så de är oerhört viktiga för kommunen. Vi ger oss inte, steg för steg ska vi bli bättre och vi ska göra det tillsammans, säger Anna Ljungdell.

Upplever du att kommunen tar ansvar för att förbättra företagsklimatet?
– Exempelvis satsningen Förenkla helt enkelt. Då börjar kommunen i sin egen organisation med att förändra attityder, öka kompetensen och att förbättra servicen och värderingarna. Det är viktiga grundstenar för ett bra näringslivsklimat, säger Paulin Sunesson.

Kan Företagarna göra något för att förbättra samarbetet?
– Genom att få med oss ännu fler företagare och tillsammans med dem dela med oss av tankar och idéer till kommunen samt ge konkreta förslag på åtgärder som gagnar näringslivet. Sen kan vi jobba för en positiv anda bland företagarna, så att vi inte blickar bakåt utan framåt och ser de möjligheter som finns, säger Paulin Sunesson.

Sidan granskad 2016-04-18