2014-04-17

Klart vem som ska hyra Kroken

Nu är det klart vem Nynäshamns kommun hyr ut restaurang Kroken i Fiskehamnen till. En krögarfamilj, med nära anknytning till Nynäshamn, valdes till nya hyresgäster.

Familjen Ljung.

Från vänster: Daniel Jernberg, Douglas Alm, Peter Ljung, Johanna Ljung, Joakim Ljung och Niklas Ljung. Foto: Privat.

Intresset för att driva restaurang Kroken har varit stort. Nynäshamns kommun, som äger fastigheten, fick totalt in 32 anmälningar från både lokala och externa intressenter. Efter en grundlig urvalsprocess föll valet till sist på familjen Ljung med pappa Peter som huvudansvarig.

Anledningar till valet

– Familjen är långsiktig, seriös och har ett stort engagemang. De förstår förutsättningarna för att utveckla restaurang Kroken och är angelägna om att leva upp till nynäshamnarnas höga förväntningar. De är även intresserade av ett långsiktigt samarbete med kommunen där Kroken är en del av Fiskehamnens utveckling. Hyresavtalet är på fem år men kommunens förhoppning är att samarbetet med familjen Ljung blir längre än så, säger Antonio Ameijenda, Nynäshamns kommuns mark- och exploateringschef.

Delar av familjen bor i Nynäshamn och de har tillsammans lång erfarenhet av restaurangbranschen. Så här beskriver pappa Peter Ljung familjen.

"Vi är en stor familj"

– Vi är en stor familj där tre av fyra barn med respektive kommer att vara väldigt aktiva i restaurangen. Ett par familjemedlemmar har bland annat jobbat som kökschef och hovmästare på en riktigt fin krog på västkusten. En har arbetat som kock på en restaurang i Jämtland som har utsetts till en av världens bästa restauranger och jag själv har jobbat i restaurangbranschen i över 20 år, säger Peter Ljung.

När öppnar ni?
– Vi bygger om för fullt men vi siktar på att öppna i slutet av maj, säger Peter Ljung.

I lokalerna kommer det även att finnas en klädesbutik. Den har hittills endast funnits sommartid i Nynäshamn men nu ska den ha öppet året runt.

– De är en familj med lokal anknytning, engagemang och erfarenhet som kommer att kunna bidra till Fiskehamnens unika förutsättningar, dess fortsatta utveckling samt öka utbudet av havsnära smaker och upplevelser i Nynäshamn, säger Nynäshamns kommuns vikarierande marknads- och turistchef Yvonne Edenmark Lilliedal.

Sidan granskad 2016-04-18