2014-03-12

Hemtjänstföretagen i Nynäshamn har näst bäst personalkontinuitet

Nynäshamns kommun är näst bäst i rankingen över kommuner i Sverige med bäst personalkontinuitet inom hemtjänsten. Det visar de öppna jämförelserna för vård och omsorg om äldre som Socialstyrelsen och SKL tagit fram. Kommunen ligger i topp även när det gäller information om äldreomsorgen på kommunens webbplats.

Två medarbetare och en brukare

Öppna jämförelser är en rapport som arbetas fram av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Syftet är att ge beslutsfattare underlag för att följa och förbättra verksamheter, men det är också en möjlighet att jämföra med andra kommuner.

Rapporten bygger på underlag som rapporterats in från kommunerna under 2013 samt på de enkäter som skickats ut till brukarna.

Ändrade arbetssätt och hemtjänstföretagens småskalighet ger goda resultat

En hög personalkontinuitet innebär att det i hög grad är samma personer som besöker de äldre i hemmet. Hemtjänsten i Nynäshamn har i genomsnitt sju personer som kommer hem till den äldre under en 14-dagarsperiod. Det goda resultatet gäller för både privata och kommunala utförare av hemtjänst. Sämst resultat har Bollnäs kommun där hela 26 personer kommer hem till de äldre under samma mätperiod.

– Att vi har så bra resultat beror bland annat på att kommunens egen hemtjänst höjt sin grundbemanning och kan därigenom använda färre vikarier. Det beror även på att personalen har börjat arbeta i små grupper runt brukarna, säger Karin Wadström, äldreomsorgschef i Nynäshamns kommun.

– En annan anledning är att Nynäshamns kommun tillämpar valfrihet inom hemtjänsten. De privata hemtjänstföretagens småskalighet innebär att företagen har färre medarbetare, vilket medför att samma personal i större utsträckning kommer hem till de äldre, säger Johanna Briving, verksamhetskoordinator på socialförvaltningen i Nynäshamns kommun.

Kommunen i topp även när det gäller information

Nynäshamns kommun tar förstaplatsen när det gäller information om äldreomsorgen på kommunens webbplats. Samtliga resultat kan du läsa på SKLS:s hemsida, se länk i högerspalten.

Text: Marie Eriksson

Sidan granskad 2016-04-18