2014-03-06

Hon är en av välfärdens viktigaste

Nynäshamns kommunchef Birgitta Elvås är en av landets viktigaste kvinnor inom välfärden.

Birgitta Elvås.

Kommunchef Birgitta Elvås.

Birgitta Elvås finns för andra året i rad på listan över välfärdens 100 viktigaste kvinnor. Det är tidningen Dagens samhälle som står bakom listan där Birgitta Elvås har klättrat en placering på ett år, från plats 56 till plats 55.

Synliggöra toppchefernas arbete

Syftet med ”Välfärdens 100 viktigaste kvinnor” är att synliggöra det viktiga arbete toppcheferna i välfärden gör, skriver Dagens samhälle. Granskningen visar att kvinnorna tillsammans har ett budgetansvar på över 430 miljarder kronor och ett ansvar för över 400 000 anställda.

– Det är viktigt att den här listan tas fram för att visa upp vikten av vår del av arbetsmarknaden. Oftast fokuserar man på näringslivet och bristen på kvinnor i ledande positioner. Den här listan visar att välfärdsbranschen ligger i framkant. För egen del är det väldigt kul och hedrande att jag är med på listan, säger kommunchef Birgitta Elvås.

Drygt hälften är kvinnor

Medan näringsliver har en ojämn könsrepresentation ser det annorlunda ut inom välfärden. Av alla toppchefer inom kommuner och landsting är drygt hälften kvinnor. I privata aktiebolag är var tionde verkställande direktör kvinna, skriver Dagens samhälle.

Foto: Mattias Hansson/HGbild

Sidan granskad 2017-07-04

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.