2014-02-27

Plus i kassan förra året

Nynäshamns kommuns bokslut för 2013 visar ett plus i kassan på 24 miljoner kronor. Ökade skatteintäkter, bättre avkastning än väntat på placeringar, minskade räntekostnader och minskat försörjningsstöd är några av förklaringarna till den goda ekonomin.

Efter ett par år med underskott visar Nynäshamns kommun ett överskott år 2013.

Flera förklaringar

Anledningarna är bland annat att invånarantalet ökat mer än vad Nynäshamns kommun räknat med vilket innebär högre skatteintäkter än väntat. Nynäshamns kommun hade även bättre avkastning på placeringar än förväntat och försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidrag, minskade förra året jämfört med året innan.

– Det är väldigt glädjande att vi har ett positivt resultat. En av förklaringarna till att försörjningsstödet har minskat kan vara projektet Alla i arbete. Projektet, där kommunen underlättar för personer som är arbetslösa och har försörjningsstöd att komma ut på arbetsmarknaden, har varit lyckat, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

896 kronor per person

Överskottet på 24 miljoner kronor innebär ett plus på 896 kronor per invånare.

– Överkottet är även ett resultat av chefers och medarbetares hårda arbete med att effektivisera den kommunala organisationen. En annan orsak är att kostnaderna för snöröjningen blev lägre än budgeterat, säger Nynäshamns kommuns ekonomichef Peter Björebo.

Foto startsidan: Bildarkivet.

Sidan granskad 2016-04-18