2014-02-13

Fullmäktige sa ja till försäljning av bostäder

Onsdag kväll fattade kommunfullmäktige beslutet att sälja 521 av Nynäshamnsbostäders lägenheter till IHF bostad. Lägenheterna säljs för att Nynäshamns kommun vill kunna finansiera bygget av nya hyreslägenheter i kommunen.

AB Nynäshamnsbostäder är ett kommunalt bolag där Nynäshamns kommun äger 100 procent av aktierna. Eftersom bostadsförsäljningen är en större affär måste kommunfullmäktige godkänna försäljningen. Under onsdagens sammanträde klubbades försäljningen igenom med 33 ja-röster och 6 nej-röster.

Finansierar bygget av nya lägenheter

– Nynäshamns kommun har ambitionen att växa med en till två procent per år och ökningen ska bland annat ske genom byggande av nya och attraktiva bostäder. Försäljningen av de 521 lägenheterna gör det möjligt att bygga och öka antalet hyreslägenheter samt att bygga tillgängliga lägenheter anpassade för alla. Pengarna medför även att upplåningen vid nyproduktioner kan hållas nere vilket i sin tur innebär möjlighet att hålla nere hyresnivåerna på de lägenheterna, säger  kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Medier har rapporterat att Nynäshamns bibliotek har sagt nej till namninsamlingslistor där Miljöpartiet krävde en folkomröstning om bostadsförsäljningen. Vilken hållning har Nynäshamns kommun när det gäller folkomröstningslistor i kommunens lokaler?

– Namninsamlingslistor tillåts inte i lokaler där Nynäshamns kommun har verksamhet. Besökare, boende, elever, med flera ska inte känna att de utsätts för påtryckning att skriva på en namnlista. Personalen ska inte heller använda arbetstiden för handläggning av namnlistor. Nynäshamns kommun ska inom kort ta fram riktlinjer för detta, säger kommunchef Birgitta Elvås.

Sidan granskad 2016-04-18

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.