2013-12-27

Fira säkert nyår

De lokala ordningsföreskrifterna tillåter användning av fyrverkerier från klockan 9 på nyårsafton till klockan 1 på nyårsdagen. Men fira försiktigt. Här följer några råd för att minska olycksrisken.

Fyrverkerier.

Foto: Bildarkivet.

Varje år orsakar fyrverkeripjäser ett antal bränder och personskador. Det finns några grundläggande råd som du kan följa för att minimera riskerna när du använder fyrverkerier:

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Om den är skadad, lämna tillbaka den där du köpte den.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll säkerhetsavståndet och se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund.

De lokala ordningsföreskrifterna säger alltså att det är förbjudet att använda fyrverkerier utomhus med undantag av bland annat nyårsafton mellan klockan 9 och nyårsdagen klockan 1. Ansökan om tillstånd att använda fyrverkerier vid andra tidpunkter görs hos polismyndigheten.

Sidan granskad 2016-04-18