2013-12-23

Krafttag för bättre företagsklimat

Nynäshamns kommun har påbörjat ett intensivt arbete för att stärka banden med kommunens företagare. Målet är bra samarbete med näringslivet och att ta hem utmärkelsen Årets klättrare. För att nå målen står bland annat en späckad Företagsvecka på agendan.

– Företagen bidrar till jobb och tillväxt så de är oerhört viktiga för kommunen. Nynäshamns kommun ligger på plats 240 av 290 på Svenskt näringslivs ranking. Det är inte bra så nu tar vi krafttag för att samarbetet kommun-näringsliv ska bli bättre. Målet är att inom fem år knipa utmärkelsen Årets klättrare på Svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Företagsvecka i februari

Flera av arrangemangen som står på agendan handlar om just samarbete. Nynäshamns kommun, Nynäshamns stadskärneförening, Företagarna i Nynäshamn och Arbetsförmedlingen står alla bakom den Företagsvecka som arrangeras 10-16 februari. På programmet står Nystartardag, visitkortbytarkväll, matchmaking företag - arbetssökande, Stadsbyggnadsdag, föreläsningar, med mera. Främsta syfte: förbättrat samarbete kommun–näringsliv men också företagare emellan.
Detaljerad information om Företagsveckan och hela programmet läggs ut här på webben i januari.

Ett annat samarbete är handlarpoolen – en pool med personal som ska göra det möjligt för handlarna att ha längre öppettider.

– Med poolen är tanken att ge handlarna möjlighet att utöka öppettiderna först och främst under högsäsong. Det händer mycket i Nynäshamns just nu. Tack vare ökad samverkan och dialog mellan kommunen och näringslivet har vi flera projekt på gång som kommer att märkas under 2014, säger Niclas Axelson, ordförande Nynäshamns stadskärneförening.

Utbildning för kommunanställda

Nynäshamns kommun har även dragit igång utbildningen Förenkla helt enkelt. Det är en flerstegsutbildning som samtliga kommunanställda, som möter företagare i sitt dagliga arbete, ska gå. Utbildningen ska leda till nya arbetssätt som gynnar företagsklimatet.

Mentorföretag till klasser

Kommunen har också lagt extrapengar på Stadslyftet som ska göra stadskärnan attraktivare samt påbörjat ett samarbete skola – näringsliv som innebär att lokala företagare blir mentorföretag till klasser och lärare.

– Det känns bra att kommunen tar initiativ till utökat samarbete. Jag är övertygad om att det i slutänden gynnar företagare, invånare och den viktiga besöksnäringen, säger Lennart Tranback, ordförande Företagarna i Nynäshamn.

Centrum.

Stadslyftet ska göra stadskärnan ännu attraktivare och handlarpoolen ska göra det möjligt för handlarna att ha längre öppettider. Foto: Iris media.

Sidan granskad 2016-04-18