2013-12-12

"Nynäshamn ska bli Sveriges första Gigcity"

Nynäshamns kommun har tecknat ett samverkansavtal som innebär att hela kommunen får fiber för bredband. – Målet är att Nynäshamn ska bli Sveriges första Gigcity, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Nynäshamns kommun har i dagarna tecknat ett samverkansavtal med Svenska stadsnät Nynäshamns AB och Telia Sonera. Avtalet innebär att Svenska stadsnät installerar fiber i hela kommunen och att invånare och företagare får snabbare bredbandsuppkoppling.

Flertalet hushåll ska ha 1 gigabit

– Det här är ett viktigt samarbete för Nynäshamns framtid. Hög nätkapacitet är viktigt i en tid då allt mer kommunikation sker digitalt. Telia Sonera och Svenska stadsnät är två starka och långsiktiga samarbetspartners i vårt mål att bli Sveriges första Gigcity där 90 procent av hushållet har tillgång till 1 gigabit, säger Anna Ljungdell.

Svenska stadsnät investerar tiotals miljoner kronor på utbyggnaden av fibernät i Nynäshamn. Arbetet startar första kvartalet 2014 och första etappen beräknas pågå till och med 2016. Parallellt med utbyggnaden av etapp ett påbörjas arbetet med nästa etapp.

Etapp ett: industriområden och butiker

– Vi börjar med fiberutbyggnaden till Rappsta och Kalvö industriområden samt till butikslokaler i Nynäshamns centrum. Därefter börjar vi med förstärkning av nätet till Norvik, säger Gustav Fagerlind, verkställande direktör Svenska stadsnät Nynäshamn AB.

– Genom samarbetet säkerställs att alla invånare och företagare, oavsett var man bor och har sitt företag, får tillgång till bra bredbandsuppkoppling, säger kommunalrådet Daniel Adborn (FP).

Text: Åsa Ericsson och Lena Hentschel

Påskrift av avtal.

Avtalet skrevs på under onsdagen. Från vänster kommunalrådet Daniel Adborn (FP), Mats Devert, VD Svenska stadsnät, Gustav Fagerlind, VD Svenska stadsnät Nynäshamn AB och kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Sidan granskad 2017-07-04