2013-12-05

Snöröjning av gator och vägar

Vid snöröjning av gator och vägar prioriteras de mest trafikerade gatorna. Därefter sker snöröjningen från centrum ut mot ytterområdena.

Snöröjning av väg

Kommunens ansvar för vinterväghållningen

Vid "normalt" snöfall tar det cirka 12-14 timmar innan alla gator är plogade och sandade. Nynäshamns kommun inleder insatser på flera platser i kommunen, men har inte kapacitet att vara precis överallt samtidigt.

När arbetet påbörjas kan styras av väderprognosen och hur länge det beräknas snöa. Vid plogning kan parkerade bilar bli inplogade och behöver då skottas fram av bilägaren.

Efterarbeten

Kommunen forslar bort snö, röjer för fri sikt i korsningar och river bort is från gatorna så fort det behövs och tid finns. Variationer i temperatur, snömängd och när på dygnet snön faller påverkar arbetet.

Vinterväghållning

Stadsmiljöavdelningen på miljö-och samhällsbyggnadsförvaltningen sköter vinterväghållningen i kommunen. Beredskapsperioden pågår mellan 15 november och 15 april.​

Till höger finns en länk till mer information om snöröjning, halkbekämpning, fastighetsägarens ansvar, med mera.

Text: Annica Dehlin

Sidan granskad 2016-04-18