2013-11-14

Ändring av renhållningstaxan

Från den 1 januari ändras renhållningstaxan. Det beslutade kommunfullmäktige i november.

SRV återvinning AB (SRV) har lämnat ett förslag till ny renhållningstaxa för 2014 till de fem ägarkommunerna, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salem. Kommunfullmäktige beslutade i november att godkänna förslaget från SRV.

Beslutet innebär bland annat en generell höjning av renhållningstaxan med 3 procent från den 1 januari 2014.

Så påverkar den nya taxan dig

Om du bor i enbostadshus

• Samma avgift införs för alla som sorterar ut sitt matavfall.
  • Sänkning av avgiften för extra hämtning.
  • Höjning av rabatten för månadshämtning av restavfall.
  • Samma pris för kärl ett och två om särskilda skäl finns.
  • Veckohämtning för enbostadshus och fritidshus tas bort ur taxan. Istället rekommenderas kunden ha större alternativt fler kärl.

Om du bor i flerbostadshus

• Grundavgiften för hämtning av grovsopor justeras.

Restauranger och storkök

• Vissa restauranger ansluter sig till källsortering men sorterar sedan inte sitt matavfall. Det vill SRV åtgärda genom en ny klausul i taxan om att vid utebliven användning av matavfallskärl fyra gånger i rad ställs abonnemanget om till osorterat, vilket har högre avgift.

Alla kundkategorier

• Höjning av avgiften för säckhämtning med mer än den generella höjningen på 3 procent.
  • Ny taxa införs för tömning av brunnar och minireningsverk som kräver sug- och spolbil.
  • Höjning av taxan för slangdragning till 250 kronor per tiotal meter överstigande tio meter slangdragning.

För mer detaljer om ändringarna av renhållningstaxan, se dokumentet till höger.

Text: Annica Dehlin

Sidan granskad 2017-07-03