2013-11-11

Förtydligande efter reportage i Kalla fakta

Nynäshamns kommun var med i TV4:s Kalla fakta under söndagen. Med anledning av inslaget vill kommunen göra några förtydliganden.

Programmet gick i korthet ut på att flera av Sveriges kommuner anlitar privata konsulter som ska lära kommunerna att hitta kryphål i lagen som gör att de kan säga nej till funktionshindrade som söker hjälp. I inslaget nämndes en konsult och jurist som bland annat Nynäshamns kommun har anlitat. Nynäshamns kommuns socialchef Kerstin Palomäki var en av dem som intervjuades i Kalla fakta.

— Till att börja med vill jag säga att många invånare har besvärliga situationer och kommunen är inte ute efter att ställa till det för någon. Vi jobbar hela tiden för att hitta bra lösningar tillsammans med den enskilde. Jag vill också poängtera att kommunen inte anlitar juristhjälp för att lära sig att säga nej till den som söker hjälp. Men vi kan inte heller ge godtyckliga besked. Vi har en skyldighet att följa den lag som finns och i vissa fall handlar det om komplicerade bedömningar. De gånger vi anlitar juristhjälp är när vi behöver hjälp med tolkningen. Det handlar inte om att hitta kryphål utan om att i de mest komplicerade fallen göra rätt utifrån vad lagen säger, säger socialchef Kerstin Palomäki.

Kalla fakta menar även att Nynäshamns kommun har vägrat att följa domstolsutslag.

—I de fall ärenden går till domstol så följer Nynäshamns kommun de avgöranden som domstolen slutgiltigt har fattat och ärendet som Kalla fakta hänvisar till är ännu inte slutligt avgjort, säger Kerstin Palomäki.

Kalla fakta menar också att konsulten, som lyftes fram i programmet, vid en föreläsning raljerar över funktionshindrade.

— För Nynäshamns kommun är det självklart att alla människor har samma värde. Vi har olika förutsättningar och kommunen arbetar för att alla invånare ska kunna leva ett så självständigt och bra liv som möjligt samt att kommunen ska upplevas som ett öppet och tolerant samhälle, säger Kerstin Palomäki.

Sidan granskad 2016-04-18