2013-09-26

Ny bok om hur unga får mer inflytande

Nu är ”Metodboken” klar. Nynäshamns kommun är en av tolv kommuner i landet som har deltagit i ett pilotprojekt som syftar till att öka ungdomars delaktighet och inflytande i samhället. I”Metodboken” presenteras resultatet av arbetet.

Metodboken.

Nynäshamns kommuns uppgift som pilotkommun var att hitta mötesplatser där ungdomar, politiker och kommunala tjänstemän kan träffas och där ungdomarna får en chans att påverka. Mötesplatserna blev tre skolor som flera tjänstemän och politiker besökte våren 2013.

Resultatet av mötena finns nu samlat i Metodboken, där varje kommun redovisar sin metod som ska göra det lättare för ungdomar att göra sina röster hörda.

Information på Fryshuset

En informationsturné om boken har nyligen startat. I onsdags var det Nynäshamns kommuns tur att berätta om sin metod, som i boken presenteras med rubriken ”Skolbesök med dialog kring stadens utveckling”. Informationen hölls på Fryshuset i Stockholm där ett 30-tal personer från kommuner och organisationer som inte deltagit i projektet fanns på plats.

Lina Pennlert.

Projektledare Lina Pennlert.

Inspirerade av Nynäshamns metod

– Efter vår presentation var det en utvärdering av dagen och många uttryckte att de blev inspirerade av Nynäshamns kommuns arbete. Även skolungdomarna som vi har träffat i Nynäshamn har uttryckt sitt gillande. Båda är goda exempel på att vi har gjort ett bra projekt. Nu hoppas vi att kommunerna kommer att läsa böckerna och sprida metoderna i sina kommuner, säger Nynäshamns kommuns projektledare Lina Pennlert.

"Starkt engagemang bland ungdomar"

– Det finns ett starkt engagemang bland ungdomar och det är viktigt att hitta mötesplatser som passar ungdomar och där de kan påverka. Boken presenterar många bra metoder för ungdomsinflytande och ökad delaktighet. För oss i Nynäshamn var temat stadsplanering och vi fick i mötena med ungdomarna mycket kunskap om vad som var viktigt för dem. Många ställde också frågor om hur kommunen jobbar med mer övergripande frågor så som miljö, bostäder, om vår bostadspolitik - frågor som verkligen bekräftar min bild av att ungdomar tänker på sin framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Det är Sveriges ungdomsråd som står bakom projektet och boken. Länk till deras webbplats finns till höger. Där kan du också beställa boken.

Till höger finns även länk till mer information om arbetet i Nynäshamn.

Sidan granskad 2016-04-18