2013-06-27

Satsning på elcyklar inom hemtjänsten

Nynäshamns kommunala hemtjänst satsar på elcyklar. I år har kommunen för första gången skrivit in i verksamhetsplanen att hemtjänsten ska minska sin bilåkning och i stället satsa på elcyklar.

Anna Mouritsen och Jenny Ohlsson vid en av hemtjänstens elcyklar

I centrala Nynäshamn finns tre rejäla och tåliga elcyklar som är  flitigt använda av hemtjänstpersonalen. Anna Mouritsen som är gruppchef berättar att det  är hjälmtvång och att det finns hjälmar, reflexvästar och regnkappor som alla  kan använda.

Cyklarna är utrustade med både korg och pakethållare så det går att  få med sig det som behövs.

— Allt är så nära här i Nynäshamn. Det tar till exempel bara fem minuter med cykel från Balder till Backlura. Eftersom man får lite hjälp av att det är en elcykel blir man inte lika svettig och kan komma fram fräsch till brukaren, säger Anna Mouritsen.

Det finns många goda anledningar till att ta elcykel i stället för att åka bil eller gå.

— Det går fortare än att gå, man behöver inte leta parkeringsplats och det är mer miljövänligt. Om man cyklar i stället för att åka bil är det även mer hälsosamt, säger Jenny Ohlsson som är enhetschef på Nynäshamns kommunala hemtjänst.

Text och bild: Anna Arnerdal

Sidan granskad 2016-04-19