2013-06-17

Vik pappersfigurer på sommarutställning

Måndag 17 juni invigde origamimästaren Norio Torimoto sommarutställningen ”Tranor, drakar och pappersflygplan” som pågår hela sommaren på Nynäshamns bibliotek. Tanken är att sommarens besökare ska vika figurer i papper – så kallad origami – och om de vill även lämna kvar sina alster som sedan ställs ut.

Pappersdrake

Origami, som betyder konsten att vika papper i figurer, är en gammal japansk tradition som har spridit sig över världen. Den 17 juni slog Nynäshamns bibliotek upp portarna för utställningen ”Tranor, drakar och pappersflygplan” där besökarna är konstnärerna.

Besökarna får lära sig vika pappersfigurer

Utställningen är en slags öppen verkstad där besökarna får lära sig konsten att vika egna tranor, drakar, flygplan med mera i papper.

– Tanken är att konsthallen ska fyllas med mängder av pappersfigurer som besökarna kan titta på och inspireras av, säger Emma Palmér, en av arrangörerna för utställningen.

Norio Torimoto - en av världens bästa

Sommarutställningen invigdes av en av världens mest kända origamiexperter Norio Torimoto, som sedan många år är bosatt i Sverige. År 2000 utnämndes Torimoto till den nionde bästa origamimästaren i världen. Vid invigningen vek han origami på plats och under hela sommaren visas några av hans föremål i montrar.

– Jag tycker verkligen att kommuninvånarna, både barn och vuxna, ska besöka sommarutställningen. Har man väl börjat vika origami kan man aldrig sluta, säger Emma Palmér.

Utställning: 17 juni – 16 augusti.
Plats: Konsthallen Nynäshamns bibliotek, Stadshusplatsen 3 i centrala Nynäshamn.

Allt pappersmaterial samt entré är kostnadsfritt.

Pappersfigur

Sidan granskad 2016-04-19