2013-05-29

Kommunen samordnar varutransporterna

Nynäshamns kommun går ihop med sju andra kommuner och samordnar varutransporterna. Miljöskäl, ökad trafiksäkerhet och bättre arbetsmiljö för kommunens anställda är främsta anledningarna till samarbetet på Södertörn.

I dag får Nynäshamns kommuns förskolor, skolor, äldreboenden, kommunhus, med mera ofta ta emot varuleveranser flera gånger per dag. Allt från livsmedel till kontorsmaterial och medicin levereras i olika bilar. Nu har en överenskommelse gjorts mellan åtta kommuner på Södertörn, som innebär att antalet transporter minskar till en eller två i veckan.

"Många fördelar"

– Dagens system är inte bra vare sig för miljön, personalen eller ur säkerhetssynpunkt. De gemensamma varutransporterna innebär färre fordon i anslutning till skolgårdar och förskolor där barn leker, personal slipper avbryta arbetet för att ta emot varor flera gånger om dagen och koldioxidutsläppen från transporter till kommunen kommer att minska med 57 procent enligt en förstudie. Med andra ord är det många fördelar med de gemensamma varutransporterna, säger Birgitta Elvås, kommunchef i Nynäshamn.

En till två transporter i veckan

När de gemensamma varutransporterna fungerar fullt ut kommer alla varor att transporteras till en logistikcentral. Därifrån körs varorna ut en till två gånger i veckan till kommunernas verksamheter, enligt en bestämd slinga och tidtabell.

Kommunerna som ingår i samarbetet är Nynäshamn, Haninge, Botkyrka, Huddinge, Nykvarn, Salem, Södertälje och Tyresö. Tillsammans blir de åtta kommunerna den största regionen i Sverige som samordnar varutransporterna.

Sidan granskad 2016-04-19

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

kontaktcenter@nynashamn.se