2013-05-16

Nytt system ger tillfälliga fördröjningar

Socialförvaltningen har bytt system för bland annat handläggning och utbetalning av socialbidrag (ekonomiskt bistånd). Ny teknik har införts och delvis nya rutiner för handläggning. När det nya systemet är intrimmat är det meningen att handläggningen ska bli effektivare, säkrare och framför allt mer rättssäker.

– Tyvärr har det inledningsvis gjort att tiden för handläggning av vissa ärenden har tagit för lång tid. En del personer har olyckligtvis behövt vänta på att få sina pengar, säger Marianne Lundin Lagestam, tillförordnad enhetschef på Arbete och försörjning.

­– Vi räknar med att inkörningsperioden sannolikt påverkar utbetalningar och handläggningstider även under maj och juni.

Samma system på hela socialförvaltningen

Individ- och familjeomsorgen har varit först ut med införandet av det nya systemet. Men alla socialförvaltningens verksamheter ska såsmåningom in i samma system. De största vinsterna med införandet av det nya systemet är att alla verksamheter kommer att använda samma system. Handläggningen och hanteringen av dokumentation och akter kommer att bli mer rättssäker och rollfördelningen mellan myndighetsutövare och utförare blir tydligare.

Sidan granskad 2016-04-19