2013-05-07

Utställningen om vraket har öppnat

Måndag kväll invigdes utställningen om det mytomspunna skeppet Resande mannen som har upptäckts i Nynäshamn. Många kom för att höra forskare och dykare berätta detaljer om skeppet och om upptäckten i maj förra året.

Mikael Ågren.

Mikael Ågren visar den första bilden som togs på vraket.

– Det är många som har letat efter vraket, bland andra Anders Franzén som upptäckte regalskeppet Vasa. Han letade i stort sett till sin död. Vi höll också på i flera år men först när vi ändrade sökområden hittade vi henne på endast 15 meters djup. Det var helt fantastiskt, säger Mikael Ågren som är en av de fem dykare som hittade vraket.

Det var i maj förra året som kronskeppet Resande mannen - som sjönk i Stockholms skärgård år 1660 vid sin resa mot Polen – hittades. Fyndet har uppmärksammats stort både i nationella och internationella medier.

Världens bäst bevarade pinass

Nu har Nynäshamns kommun öppnat en utställning med fotografier och film på skeppet. På plats vid invigningen av utställningen fanns några av dykarna som hittade vraket liksom forskare från Södertörns högskola. Forskarna presenterade en färsk rapport som innehåller detaljer om det mytomspunna skeppet.

– Det är kanske världens bäst bevarade så kallad pinass som ligger i Nynäshamn, säger forskare Johan Rönnby.

Skeppet har bytt sida

Johan Rönnby är en av tre forskare vid Södertörns högskola som har djupdykt i Resande mannens historia. Sedan upptäckten för ett år sedan har de arbetat med att få fram detaljer om skeppet.

– Det finns mycket att berätta om skeppet. Hon är ett mindre snabbseglande skepp för eskorter och snabbuppdrag. Först hette hon S:t Johannes men 1659 döptes hon om till Resande mannen. Hon var först i svensk ägo, sen dansk och därefter i svensk ägo igen. Hon har alltså bytt sida flera gånger vilket kan vara anledningen till att hon heter Resande mannen, säger Johan Rönnby.

– En annan berättelse säger att kaptenen hade en älskarinna ombord. Samma kväll som skeppet sjönk ramlade hon överbord. Då ska kaptenen ha blivit så förtvivlad så han själv hoppade i sjön, säger Johan Rönnby.

Utställningen på Nynäshamns turistbyrå

Utställningen om Resande mannen är i Nynäshamns turistbyrå som ligger i gästhamnen i Nynäshamn. Ansvarig för utställningen är Nynäshamns kommuns kommunantikvarie Maria Landin.

– Det är väldigt roligt att Nynäshamn kommun är med i det fortsatta arbetet med vraket. Sen är det både spännande och lite sorgligt att vraket nu hittats. Spännande för att det som hittills kunnat ses på botten överträffar alla förväntningar och sorgligt för alla som fantiserat, letat och drömt om att vara den som hittar vraket, säger Maria Landin.

Foto startsidan: Peter Jademyr

Mikael Ågren och kommunantikvarie Maria Landin lokaliserar var Resande mannen hittades.

Johan Rönnby och Mikael Ågren.

Forskare Johan Rönnby, till vänster, och dykare Mikael Ågren.

Film på vraket.

Utställningen innehåller en film med bilder på vraket.

Sidan granskad 2016-05-03

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.