2013-04-26

Digitala lås i hemtjänsten

Nynäshamns kommun inför nyckelfri hemtjänst. Har du en hemtjänstinsats eller trygghetslarm kommer du att få ett digitalt lås på din ytterdörr. Med digitala lås ökar säkerheten och det blir en bättre kontroll av utförda insatser och hemtjänsten blir effektivare.

Att hämta och lämna nycklar tar 6 till 15 procent av hemtjänstpersonalens tid. Digitala lås öppnas med mobiltelefon. Det blir också mindre bilkörning eftersom personalen inte behöver hämta och lämna nycklar utan kan åka direkt till brukaren. Detta sparar tid som i stället kan ägnas till omsorg. Det är även bra för miljön.

Ökad kvalitet och säkerhet

Varje besök vårdgivaren gör registreras i på rätt vårdtagare och därmed ökar kontrollen och kvaliteten i rapporteringen. Tidpunkt för ankomst och avfärd samt vem som gjort besöket registreras i och med att mobiltelefonen låser upp och därmed startar insatsrapporteringen. Arbetsledare kan på så sätt se hur mycket tid en brukare fått och vem som varit på plats.

Varje personal har en egen digitala nyckel som är en mobiltelefon med tillhörande program. Den som kommer och utför insatsen blir loggad. Det ger både vårdgivaren och vårdtagaren ökad trygghet.

En borttappad eller stulen mobiltelefon spärras och kan aldrig användas av någon obehörig.

Text: Anna Arnerdal

Sidan granskad 2016-04-19