2013-04-26

Åtgärder på Viaskolan

Till följd av senaste tidens bränder på Viaskolan i Nynäshamn har bland annat övervakningskameror placerats ut på flera platser på skolan. Personalstyrkan är förstärkt och skolan har bevakning.

På kort tid har det brunnit tre gånger på Viaskolan. Första gången på en toalett, andra i en papperskorg utanför matsalen och tredje gången i en lövhög på entrétrappan på skolans baksida.

Flera åtgärder
Till följd av bränderna har flera åtgärder vidtagits. Bland annat har skolan fått övervakningskameror, fler brandvarnare, mycket brännbart material har rensats bort inne och ute och skolan har bevakning.

– Det finns vakt på skolan mellan 9 och 16. Det har ställts frågor om varför det inte finns vakt från tidig morgon till kväll och det beror på att vaktbolaget har övertidsblockad. Försök har gjorts att få dispens men begäran har avslagits. Min bedömning är ändå att det viktigaste är att det i barnens närhet finns vuxna som de känner väl och att det finns polis och räddningstjänst som skapar trygghet för barn och vuxna, säger Birgitta Dahlin, chef  barn- och utbildningsförvaltningen.

Utökad personalstyrka
För att eleverna ska ha fler vuxna att prata med har skolan förstärkt personalstyrkan med bland annat ungdomspedagoger, de så kallade mobila fritidsledarna och det mobila skolteamet.

Frågor till räddningstjänst och polis
I veckan har alla barn på skolan haft möjlighet att ställa frågor till räddningstjänstens personal som varit på skolan. Torsdag och fredag är även personal från polisen på plats för att barnen ska ha möjlighet att ställa de frågor de vill samt för att försöka fånga upp eventuella vittnen till bränderna.

Torsdag kväll hölls ett föräldramöte.  På mötet fanns skolledning, representanter från räddningstjänst, polis, Nynäshamns kommun samt många föräldrar. Anteckningar från mötet läggs under fredagen ut på Viaskolans webbplats på sidan Aktuellt. Länk finns till höger.

Kontaktinformation
Är du förälder och har frågor kan du kontakta Viaskolans expedition på telefonnummer 08-520 666 80. Om du bedömer att ditt barn behöver stöd kan du kontakta barnets mentor.

Om du är reporter och vill prata med representant på Nynäshamns kommun, ring skolchef Eva Lundin på telefonnummer 08-520 681 65. Om du är reporter och vill ha information om branden, ring polisens förundersökningsledare i Nynäshamn på nummer 114 14.

Tips till polisen
Om du har tips att lämna till polisen om bränderna, ring då
telefonnummer 114 14.

Sidan granskad 2016-04-19