2013-04-08

Diplomerade besökshundar på Tallåsen

Nynäshamn har fått sina första diplomerade besökshundar inom äldreomsorgen.  Sedan en tid tillbaka finns en besökshund på Rosengården i Nynäshamn och den 8 april diplomerades Sina och Hasco tillsammans med sina hundförare på Tallåsens äldreboende i Ösmo.
— Alla boende är positivt inställda till att hundarna är här. Många har varit engagerade i träningen, berättar Charlotta Lindgren, Hascos matte och förare.

Sedan december 2012 finns det riktlinjer som säger att endast utbildade tjänstehundar får vara på äldreboenden.

Hundens färdigheter testas vid diplomering

För att bli diplomerad besökshund måste hunden och dess förare gå en utbildning på cirka 100 timmar. Vid diplomeringen testas hundens färdigheter. En av de saker en besökshund ska kunna är hakan. Det betyder att den ska lägga huvudet i knät och ligga kvar där tills föraren eller den vars knä hunden ligger i säger till.

- Hunden ska ligga kvar med huvudet i knät så att de hinner bli klappade av personen de är hos, berättar Charlotta Lindgren.

Stimulerar till aktivitet och social samvaro

En besökshund ska stimulera till aktivitet och social samvaro, skapa livskvalitet och sprida glädje. Hundens närvaro blir i sig ett samtalsämne. Den väcker minnen hos de äldre som kanske har haft hund tidigare i livet. Hundarna får inte röra sig fritt på boendet. När hunden arbetar har den en scarf på sig och hundföraren ska ha uppsikt över hunden. De arbetar i pass om två timmar sedan måste de vila i två timmar. På Tallåsen är amstaffblandningen Sina och bordercollien Hasco mycket uppskattade av de boende.
— Visst är det mysigt, säger Laia Johnsson som gillar att leka med Hasco.
Hasco tycker om att springa och hämta saker medan Sina är mer sällskaplig och gillar att gosa. Malin Lorentzson är matte till Sina. Hon berättar att Sina är lite morgontrött och gärna går in och lägger sig i sängen en stund hos någon av de boende som också gillar att ligga och dra sig.

— Det är bra, de kompletterar varandra och stimulerar olika behov hos de boende, säger Malin Lorentzson, Sinas hundförare.

Möjlighet till vidareutbildning

En besökshund kan vidareutbilda sig till terapihund och till slut vårdhund. En vårdhund ska till exempel kunna hjälpa till att ta av strumpor. Det är en konst som både Hasco och Sina redan kan.

— Det här har varit så roligt och stimulerande både för oss, hundarna och de boende, så vi ska absolut försöka fortsätta, eller hur?, säger Charlotte och tittar på Malin som nickar och ler.

Text och foto: Anna Arnerdal

Sidan granskad 2016-04-19

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.