2013-03-28

150-årsfirande innan kommunfullmäktige

För 150 år sedan bildades Sveriges första kommuner. Det uppmärksammar Nynäshamns kommun onsdag 10 april med ett så kallat medborgarkafé där du träffar kommunens politiker. Det blir även en utställning samt föredrag om kommunens historia.
Startåret för det lokala självstyret är år 1863. Då trädde den så kallade kommunalförordningen i kraft. Från att tidigare enbart ha haft sockenstämmor bildades kyrkliga kommuner och borgerliga kommuner. De borgerliga styrdes av kommunalstämmor som är motsvarigheten till dagens kommunfullmäktige.

Medborgarkafé

Nynäshamns kommun uppmärksammar att den lokala demokratin och självstyret fyller 150 år den 10 april, i samband med kommunfullmäktigemötet samma kväll. Kommunfullmäktige bjuder in alla nynäshamnare till en kväll i Folkets hus. Det blir ett medborgarkafé där du träffar kommunfullmäktiges politiker och där alla partier är representerade. Du har då möjlighet att ställa frågor till politikerna.

Föredrag om Sorunda, Ösmo och Torö

Kommunantikvarie Maria Landin håller ett föredrag om kommundelarna Sorunda, Ösmo och Torö. Hon berättar om hur de olika kommundelarna såg ut, ger exempel på frågor som var viktiga i kommunerna, med mera. Maria Landin gör nedslag i historien ända fram till kommunsammanslagningen 1974.

Utställning

Det blir även en utställning med axplock från kommunens historia. Utställningen består bland annat av bilder från Nynäshamn bildarkiv.

Plats och datum

Plats: Folkets hus, Stadshusplatsen 3 i Nynäshamn.
Datum: 10 april.

Program

Klockan 17-19: Utställning med axplock från kommunens historia 150 år bakåt i tiden.
Klockan 17.30-18.05: Föredrag av kommunantikvarie Maria Landin om kommunens historia.
Klockan 18.15: Medborgarkafé där du bjuds på fika och träffar kommunens politiker.
Klockan 19.30: Kommunfullmäktige sammanträder i lokal Mysingen. Mötet är öppet för allmänheten.

Kommunfullmäktige från 1946.

Nynäshamns kommuns första kommunfullmäktigemöte. Sammanträdet hölls 1946 i Folkets hus annex på Nynäsvägen 20. Foto: Sahlman.

Stadsfullmäktigeval 1958.

Landstings- och stadsfullmäktigeval 1958 i Viaskolan. Foto: Carl-Gustaf Lilleroth.

Gästhamnen 2012

Gästhamnen 2012. Foto: Mattias Hansson/HGbild.

Gästhamnen 1968

Gästhamnen 1968. Foto: Runo Rahm.

Sidan granskad 2016-04-19